odlablommor
Odlingstips - Växtfakta - Inspiration
shadow
Dela |

Vad är det här?
Nyhetsbrev

Du som älskar trädgård och odling får mer inspirerande och lärorika tips i vårt nyhetsbrev. Prenumerationen är gratis.

 

Som välkomstgåva får du e-boken "59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av".

 

Fyll i dina uppgifter nedan och klicka på "starta prenumeration".

 
E-postadress
Repetera din e-postadress
Jag vill ha nyhetsbrevet i:
Text HTML
FörnamnAvsluta nyhetsbrev

Powered by PHPlist2.10.5, © tincan ltd

 
Meny
Du är här:
Första sidan-> Inspiration och trädgårdsideér-> Planera din trädgård del 2

Fler tips om trädgårdsplanering

Det här är den andra artikeln om trädgårdsplanering med fler tips om hur du kan planera din trädgård på bästa sätt.

4. Trädgårdsplanering för hela året

Året har som bekant 12 månader och många av dessa består av vinter. Under den tid som ingenting blommar är det helt andra saker än blommorna som står för föreställningen. Det är under vintern som man tydligt kan se trädgårdens struktur. Det är då vacker bark på träd och buskar kommer bäst till sin rätt. Prydnadsgräs, städsegröna växter och växter med ett intressant växtsätt hör också till vinterns prydnader.

Vårens tidigaste blommor såsom t.ex. snödroppar, krokus och julrosor har en given plats i närheten av entren där man passerar varje dag. Det är där man får syn på dem under tidig vår då man kanske ännu inte börjat gå på upptäcktsfärd i den övriga trädgården.

Under sommaren är det mycket som blommar men om du brukar åka bort på semester då det mesta i din trädgård blommar, så går du ju miste om det hela. Om du vet med dig att du brukar åka bort under en viss period, satsa då mest på växter som blommar antingen före eller efter den perioden.

När hösten kommer och blomningen i trädgården avtar så är det många träd och buskar som bjuder på ett sista fyrverkeri av färger i rött och gult innan bladen faller av. Till höstens mest färgsprakande växter hör t.ex. många lönnar, rönnar, häggmispel, benved, vildvin och katsura.

5. Planera trädgårdens viktigaste områden först.

Det kan kännas överväldigande att se allt som ska fixas till i trädgården, men satsar man på att bara göra i ordning ett område i taget så går det lättare.

Vissa delar av trädgården ser man onekligen mer än andra delar, t.ex. entren eller vyn från köksfönstret. På vintern är det kanske dessutom det enda du ser av din trädgård. Därför är det mest logiskt att börja med att göra iordning dessa områden först. Sedan kan man gå vidare till andra områden.

6. Gilla läget!

Alla växter trivs inte i alla jordar och lägen. Det går förvisso att till viss del förbättra jorden/läget så att man kan odla de växter man suktar efter men som egentligen inte riktigt passar för platsen, men varför inte utnyttja det man har maximalt? Kanske har du en torvrik jord med lågt Ph? Då har du bästa läget för att odla surjordsväxter som andra får kämpa lite extra för, för att kunna odla. Titta efter vad som trivs hos dina grannar så får du en fingervisning om vad som kan trivas hos dig också.

7. Skaffa inspiration. Prenumerera på en trädgårdstidning!

En trädgårdstidning är en ovärderlig källa till inspiration (och kunskap)! I Allt om Trädgård finns det alltid inspirerande reportage med hänförande bilder från trädgårdar runt om i sverige från norr till söder. Därifrån kan du säkert låna ideér som du kan använda när du ska planera just din trädgård. Dessutom är det alltid trevlig läsning under mörka vinterkvällar.

Vill du lära dig mer om trädgårdsplanering?

I bokavdelningen finns mängder av böcker om trädgårdsdesign. Klicka här så kommer du dit.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Anpassad sökning
Gratis e-bok
bokomslag 59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av.
Klicka här
annonser nedan  
 

Konsten att hitta en bra och prisvärd hantverkare. Gratis. HantverkarGuiden.se