odlablommor
Odlingstips - Växtfakta - Inspiration
shadow
Dela |

Vad är det här?
Nyhetsbrev

Du som älskar trädgård och odling får mer inspirerande och lärorika tips i vårt nyhetsbrev. Prenumerationen är gratis.

 

Som välkomstgåva får du e-boken "59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av".

 

Fyll i dina uppgifter nedan och klicka på "starta prenumeration".

 
E-postadress
Repetera din e-postadress
Jag vill ha nyhetsbrevet i:
Text HTML
FörnamnAvsluta nyhetsbrev

Powered by PHPlist2.10.5, © tincan ltd

 
Meny
Du är här:
Första sidan-> Träd-> Trädbeskärning

Lyckas med trädbeskärning

En korrekt utförd trädbeskärning är en fröjd för ögat. En misslyckad trädbeskärning med skador på trädet gör däremot ont att se. Det kan ta ett tag att lära sig att beskära rätt, men med lite kunskap och övning brukar det gå bra. Om ett misstag sker brukar det oftast gå att rätta till senare.

Trädbeskärning är inget man ägnar sig åt bara för att det är kul. Det är heller inget man MåSTE göra. Träden klarar sig vanligtvis utan beskärning men det kan finnas flera skäl till varför man kan vilja beskära ett träd. Det kan t.ex. vara man behöver ta bort några grenar som växer ut mot gatan och hindrar trafiken, trädet kan ha växt snett eller blivit skadat på något sätt. Gäller beskärningen ett fruktträd så kan det vara för att man vill få en bra skörd. Det kan också vara så att man vill hålla ner storleken på trädets krona (vilket egentligen betyder att trädet växer på fel plats).

En av de viktigaste aspekterna med beskärning av ett prydnadsträd är att vara mån om att behålla trädets naturliga form. En hästkastanj ska se ut som en hästkastanj och en lönn ska se ut som en lönn o.s.v. Det kan dock finnas skäl till att frångå den principen men det går utanför den här artikelns omfattning.

Verktyg för trädbeskärning

Bra verktyg är A och O. En bra sekatör som klipper grenar utan att trasa sönder dem är ett måste. En grensåg (japansåg) är också nödvändig då man ska kapa lite grövre grenar. En stege kan också behövas om trädet är av större modell. Dessa verktyg är ett minimum av utrustning. Stångsekatörer och sågar med skaft bör helst unvikas i den mån det går eftersom de inte ger någon precision i beskärningsarbetet och dessutom kan skada trädet.

Grundprinciper för trädbeskärning

Klicka för att se bilden i större format.
Rätt och fel vid beskärning
1. Rätt
2. Fel
3. Fel

När man klipper av en gren så gör man det vid en knopp eller annan gren. Grenen kommer då att fortsätta att växa i den riktningen som knoppen eller den andra grenen pekar åt. På det viset kan man styra hur trädet ska växa. Snittet ska inte läggas för nära men inte heller för långt ifrån så att en tapp bildas. En tapp blir en inkörsport för sjukdomar.

Klicka för att se bilden i större format.
Här läggs snitten när man ska skära av en gren
1. Första snittet
2. Andra snittet
3. Sista snittet

När man ska kapa större grenar så kan man inte kapa direkt där det slutgiltiga snittet ska ligga. Då är risken mycket stor för fläkskador på trädet. Istället börjar man ca 50 cm ifrån stället där grenen ska kapas. Först gör man ett snitt under grenen som går ungefär halvvägs genom grenen eller tills sågen börjar nypa. Därefter gör man ett nytt snitt på ovansidan av grenen, en bit (ca 10-20 cm) utanför det tidigare snittet. När man kommit ungefär halvvägs där, går grenen av. Slutligen tar man bort den sista stumpen precis utanför grenkragen (förtjockningen mellan stam och gren). Snittytan ska vara så liten som möjligt.

De grenar som man i första hand tar bort vid en beskärning är parallella grenar som sitter för tätt, en gren som skaver mot en annan, grenar som hänger för lågt, grenar som växer in i eller upp i kronan, stamskott, täta grenpartier och rotskott.

Trädbeskärning är ett ganska stort ämne och för dig som vill lära dig mer rekommenderar vi att köpa en bok om ämnet. Beskärningsboken är en omfattande och bra bok med information om bl.a. trädets fysiologi, uppbyggnadsbeskärning, underhållsbeskärning, verktyg, formbeskärning, hamling och mycket mer. Boken avslutas med en praktisk beskärningsnyckel där man kan slå upp information om när ett träd kan beskäras m.m. Boken finns att köpa på bokus.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Anpassad sökning
Gratis e-bok
bokomslag 59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av.
Klicka här
annonser nedan  
 

Konsten att hitta en bra och prisvärd hantverkare. Gratis. HantverkarGuiden.se