odlablommor
Odlingstips - Växtfakta - Inspiration
shadow
Dela |

Vad är det här?
Nyhetsbrev

Du som älskar trädgård och odling får mer inspirerande och lärorika tips i vårt nyhetsbrev. Prenumerationen är gratis.

 

Som välkomstgåva får du e-boken "59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av".

 

Fyll i dina uppgifter nedan och klicka på "starta prenumeration".

 
E-postadress
Repetera din e-postadress
Jag vill ha nyhetsbrevet i:
Text HTML
FörnamnAvsluta nyhetsbrev

Powered by PHPlist2.10.5, © tincan ltd

 
Meny
bokomslag

Gratis e-bok

59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av. Klicka här

Du är här:
Första sidan-> Inspiration/ Trädgårdsideér-> Spaljeér

Snygga spaljeér och klätterstöd till trädgården

En spaljé är ett smycke för trädgården samtidigt som den fyller en funktion. Den klassiska användingen av en spaljé är att sätta den mot en vägg där man vill ha någon klätterväxt, men den kan också användas fristående i trädgården för att skärma av delar av trädgården. Man kan också kombinera en spaljé med en pergola, ett staket eller ett plank. Ett tornformat klätterstöd är som en variant av en spaljé. Med ett tornformat klätterstöd kan man betrakta växterna som växer mot den från alla håll. En spaljé eller ett klätterstöd kan också användas i kombination med krukor och planteringslådor.

vit spalje och portal
En spaljé i
kombination med
en portal.

klassisk spalje
En klassisk spaljé.

spalje i smide
Konstnärlig spaljé
i smide.

Spaljeér kan vara gjorda av antingen trä, plast eller metall. Det är viktigt att spaljén är tillräckligt stabil för att klara av tyngden av växten som ska växa där, även när det stormar och är blött. Ett plus är om den dessutom är snygg eftersom vi har en lång vinter i sverige då det mesta är avlövat.

Om spaljén ska sättas mot en vägg bör avståndet till väggen vara minst 15 cm för att luften ska kunna cirkulera runt växten och väggen. Den kan antingen hängas på väggen eller förankras i jorden som om det vore en fristående spaljé. Om den hängs upp på krokar har man fördelen att spaljén inklusive växten kan hakas loss från väggen om väggen behöver målas. Det är också en fördel att kunna vika ner allt mot marken vintertid om växten man odlar inte är riktigt härdig.

Ska spaljén förankras i marken kan man antingen använda tryckimpregnerade stolpar som slås ner i marken eller så fäster man stolparna i stolpskor eller plintjärn som gjuts fast i plintar. Ett annat alternativ är att använda jordankare till stolparna. De finns för både runda och fyrkantiga stolpar.

En mycket enkel spaljé kan man göra av en matta av armeringsjärn. Den kan klippas med en bultsax till rätt storlek och användas som den är eller så kan man vika eller böja den till önskad form, exempelvis en portal, ett fyrkantigt klätterstöd eller vad fantasin hittar på.

En spaljé i solfjäderform kan man enkelt snickra själv av läkt om man inte vill köpa den. En sådan spaljé passar bäst på ett lägre hus. På ett högt hus kan de lura ögat att tro att huset är ännu högre än det är.

Det är också enkelt att själv snickra ihop ett rutnät av läkt. Man kan antingen välja att ligga ribborna diagonalt mot varandra eller vågrätt-lodrätt. De spaljeér med diagonala rutor som finns att köpa är justerbara så att man kan anpassa bredd och höjd.

Om du har tillgång till långa skott av t.ex. pil eller hassel kan du också fläta dina egna spaljeér och växtstöd. De passar för ettåriga klättrare som exempelvis luktärt eller blomman för dagen. En sådan spaljé eller klätterstöd håller ungefär 1-2 säsonger.

Länktips:
Snygg spaljé som skärmar av
Inspiration

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Anpassad sökning
annonser nedan  
 

Konsten att hitta en bra och prisvärd hantverkare. Gratis. HantverkarGuiden.se