odlablommor
Odlingstips - Växtfakta - Inspiration
shadow
Dela |

Vad är det här?
Nyhetsbrev

Du som älskar trädgård och odling får mer inspirerande och lärorika tips i vårt nyhetsbrev. Prenumerationen är gratis.

 

Som välkomstgåva får du e-boken "59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av".

 

Fyll i dina uppgifter nedan och klicka på "starta prenumeration".

 
E-postadress
Repetera din e-postadress
Jag vill ha nyhetsbrevet i:
Text HTML
FörnamnAvsluta nyhetsbrev

Powered by PHPlist2.10.5, © tincan ltd

 
Meny
Du är här:
Första sidan-> Lökar & knölar-> Plantera blomsterlökar

Att plantera tulpaner och andra vårblommande blomsterlökar är lätt

- Om lökplanteringens när, var och hur.

naciss
Narciss
krokus
Krokus
tulpan
Tulpan
pärlhyacint
Pärlhyacint
vårstjärna
Vårstjärna

Många blomsterlökar står för den tidigaste blomning i trädgården och inget är väl så glädjande som att se de första lökarna titta upp tidigt på våren, långt innan vintern släppt sitt grepp helt. Det känns verkligen värmande för ett fruset vinterhjärta.

Lökarna ska helst köpas och planteras så snart som möjligt när de kommit ut i butiken tidigt på hösten. Då är lökarna i bästa skick och de hinner rota sig väl före vintern. Särskilt snödroppar är känsliga för lagring och måste planteras omedelbart. Skrumpna, ruttna eller skadade lökar är inte värt att lägga pengar på. Om de inte planteras direkt efter inköpet bör de helst förvaras på en sval och torr plats tills plantering kan ske, men ju längre man väntar desto mer chansartat blir det.

De flesta blomsterlökarna trivs bäst på en solig plats, men några går bra att plantera i skugga, t.ex. krokus, snödroppe och vintergäck. Planteringsplatsen ska vara väldränerad. Om jorden ständigt är blöt kan lökarna ruttna. Jorden bör också vara fri från ogräsrötter och sten. De flesta lökarna planteras på ett djup som är tre gånger större än lökens höjd, men läs på förpackningen så att du är säker på vad som gäller för just den löken. Planteringsgropen bör vara plan på botten så att löken får ordentlig jordkontakt och kan bilda rötter. Lökarna mår också bra av att gödslas med benmjöl i samband med planteringen men det är inget måste.

Blomsterlöken bör planteras med den spetsiga delen uppåt, men det är ingen lag. Ibland kan det vara svårt att avgöra vad som är upp och ner på en lök, men det är bara att göra sitt bästa så tar naturen hand om resten. Har löken hamnat upp och ner så tar det längre tid än vanligt för löken att komma upp men det brukar gå bra i slutänden.

Efter planteringen är det bara att vattna och invänta våren.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Anpassad sökning
Gratis e-bok
bokomslag 59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av.
Klicka här
annonser nedan  
 

Konsten att hitta en bra och prisvärd hantverkare. Gratis. HantverkarGuiden.se