odlablommor
Odlingstips - Växtfakta - Inspiration
shadow
Dela |

Vad är det här?
Nyhetsbrev

Du som älskar trädgård och odling får mer inspirerande och lärorika tips i vårt nyhetsbrev. Prenumerationen är gratis.

 

Som välkomstgåva får du e-boken "59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av".

 

Fyll i dina uppgifter nedan och klicka på "starta prenumeration".

 
E-postadress
Repetera din e-postadress
Jag vill ha nyhetsbrevet i:
Text HTML
FörnamnAvsluta nyhetsbrev

Powered by PHPlist2.10.5, © tincan ltd

 
Meny
Du är här:
Första sidan-> Klätterväxter-> Lista på klätterväxter-> Pipranka

Pipranka

Piprankan är en klättrare som ger en frodig, nästan tropisk grönska med sina stora något hjärtformade blad som ligger som tegelpannor ovanpå varandra. Namnet pipranka har växten fått för att blommorna liknar pipor, men dessa syns dåligt under alla blad. Blomningen inträffar i juni-juli.

Det finns flera olika sorters pipranka varav två är vanliga i odling i sverige. Det är piprankan Aristolochia macrophylla (synonymer: A. durior och A. sipho) och den koreanska piprankan Aristolochia manchuriensis. Båda är härdiga till zon 5. De kan bli ca 6-8 meter höga, ibland ända upp till 10 meter. Det som mest skiljer dessa två åt är att den koreanska piprankan redan andra året utvecklar grå korklister på nya skott, medan piprankan behåller en mörkgrön färg i ett flertal år.

pipranka
Pipranka

pipranka

Piprankan är inte särskilt kräsen vad gäller ljusförhållandena och frodas både i sol och skugga. Jorden bör helst vara fuktighetshållande, näringsrik och kalkrik. Eftersom piprankan har så stora blad bör också platsen vara något skyddad för blåst.

Det tar några år för en pipranka att börja växa efter planteringen, men sedan sätter den fart. Piprankan klättrar genom att slingra sig upp för sitt stöd. Den passar bra att plantera vid fasader där den kan klättra uppför en spaljé av wire. Andra bra ställen att plantera pipranka på är vid entreér, vid pergolor, murar och spaljeér.

Beskärning av pipranka brukar inte behövas men vid behov så är den bästa tiden att beskära precis efter blomningen.

Om man vill föröka pipranka själv så är det inte helt enkelt. Avläggare kan fungera bra och lyckas man så rotar de nya plantorna sig på en sommar. Sticklingar är svårt att ta men vill man försöka är den bästa tiden i juni-juli precis innan de nya skotten hunnit förveda sig. De tas på morgonen och sätts direkt i vatten. Därefter skär man till dem till 10 cm längd och tar bort de nedersta bladen. Stick dem sedan i rejält sandblandad såjord, sätt en plastpåse över allt och ställ skuggigt. Frösådd kan också gå men då behöver fröna en lång period med kyla, exempelvis en hel vinter i kylskåp i en plastpåse med fuktig torv. Ytterligare en metod att föröka pipranka är att dela en planta.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Anpassad sökning
Gratis e-bok
bokomslag 59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av.
Klicka här
annonser nedan  
 

Konsten att hitta en bra och prisvärd hantverkare. Gratis. HantverkarGuiden.se