odlablommor
Odlingstips - Växtfakta - Inspiration
shadow
Dela |

Vad är det här?
Nyhetsbrev

Du som älskar trädgård och odling får mer inspirerande och lärorika tips i vårt nyhetsbrev. Prenumerationen är gratis.

 

Som välkomstgåva får du e-boken "59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av".

 

Fyll i dina uppgifter nedan och klicka på "starta prenumeration".

 
E-postadress
Repetera din e-postadress
Jag vill ha nyhetsbrevet i:
Text HTML
FörnamnAvsluta nyhetsbrev

Powered by PHPlist2.10.5, © tincan ltd

 
Meny
Du är här:
Första sidan-> Inspiration och trädgårdsideér-> Insynsskydd till trädgården

Insynsskydd till trädgården

Ett insynsskydd till trädgården kan se ut på många olika sätt och det behöver inte nödvändigtvis bara vara en häck, staket eller plank vid tomtgränsen. Ett insynsskydd kan också bestå av spaljeér eller buskage/häckar inne i trädgården. Ett buskage, häck eller spalje som är placerat nära huset eller uteplatsen ger mer skydd mot insyn även om den är lite gles, än om motsvarande hade varit placerat vid tomtgränsen.

En häck tar några år på sig för att växa upp och bli ett bra insynsskydd. Den kräver inget bygglov och det finns ingen gräns för hur hög den får bli. En klippt häck kan hållas smal om utrymmet i trädgården är litet. De lövfällande häckarna glesnar på vintern vilket de städsegröna häckarna inte gör.

Ett staket går relativt snabbt att sätta upp och kräver inte så mycket underhåll som en häck. Tryckimpregnerat virke håller länge, men andra bra och mer miljövänliga alternativ är lärk, ek och ask som dessutom är vackrare. Vill man sätta färg på sitt staket är slamfärg eller järnvitriol bra val.

I regel ska ett staket ha en genomsiktligheten på 50% och en maxhöjd på ca 1,1- 1,2 för att få sättas upp utan bygglov men det varierar. Hör med din kommun om reglerna där du bor.

Ett plank är tätare än ett staket och kräver oftast bygglov. Undantaget är om planket sätts upp i anslutning till huset för att t.ex. skydda en uteplats. Man får då bygga ut 3 meter från huset men inte närmare tomtgränsen än 4,5 meter.

En spalje är glesare än ett staket och kan kläs med klätterväxter för att få insynsskydd. Det finns färdiga spaljeér att köpa men varför inte använda armeringsnät eller fläta en spalje själv av vidjor?

Ett relativt snabbt sätt att få ett grönt insynsskydd till trädgården är att sätta upp en spalje runt uteplatsen och sedan klä den med klätterväxter.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Anpassad sökning
Gratis e-bok
bokomslag 59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av.
Klicka här
annonser nedan  
 

Konsten att hitta en bra och prisvärd hantverkare. Gratis. HantverkarGuiden.se