odlablommor
Odlingstips - Växtfakta - Inspiration
shadow
Dela |

Vad är det här?
Nyhetsbrev

Du som älskar trädgård och odling får mer inspirerande och lärorika tips i vårt nyhetsbrev. Prenumerationen är gratis.

 

Som välkomstgåva får du e-boken "59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av".

 

Fyll i dina uppgifter nedan och klicka på "starta prenumeration".

 
E-postadress
Repetera din e-postadress
Jag vill ha nyhetsbrevet i:
Text HTML
FörnamnAvsluta nyhetsbrev

Powered by PHPlist2.10.5, © tincan ltd

 
Meny
Du är här:
Första sidan-> Inspiration och trädgårdsideér-> Bygga växthus

Planering innan du ska bygga växthus

Växthus

Drömmer du om att bygga ett växthus? Det finns en mängd olika sätt att bygga ett växthus på och för att ditt växthus ska bli det du önskar är det bra att tänka igenom några saker före bygget.

Vad ska du har växthuset till? Ska du ha det till att driva upp egna grönsaker och sommarblommor eller tänker du också övervintra växter där? Kanske vill du att ditt växthus ska vara mer som ett lusthus där du kan sitta och koppla av, eller så kanske du vill kombinera odling med ett avkopplingshörn. Svaren på de här frågorna är avgörande för vilken grund växthuset behöver. Ett växthus som ska användas till övervintring behöver ha en isolerad grund för att minska värmeförlusterna. Om växhuset däremot ska vara av det enklare slaget behöver grunden inte vara så omfattande men det viktiga är att växthuset inte kan slå sig och orsaka sneda dörrar, luckor eller sprucket glas. I de allra enklaste fallen där växthuset har en följsam konstruktion kan det räcka med att växthuset förankras i marken med jordankare.

I växthuset kan man ha antingen odlingsbäddar eller ha någon form av markbeläggning. Om man har odlingsbäddar behöver jorden bytas ut varje år för att undvika jordtrötthet. I annat fall odlar man i krukor eller kärl. Då behöver man inte byta ut så stor jordvolym men växterna får mindre plats att växa på.

Växthusets placering bör vara på en solig plats och helst också ha ett visst skydd mot blåst, t.ex. genom en närbelägen buskplantering. Det bör också stå fritt från träd så att inte nerfallande grenar gör skada. Ett litet träd som står en bit bort och som skuggar under en del av dagen kan ändå vara fördelaktigt.

Stommen till växthuset kan bestå av antingen aluminiumprofil eller trä. En stomme av trä kräver mer underhåll än aluminiumprofilen som i princip är underhållsfri. Trä kan också slå sig men i gengäld ger trä ett varmare, mer robust och charmigt intryck. För den som väljer att bygga sitt växthus själv är trä lätt att arbeta med och ger en större möjlighet att ge växthuset en personlig prägel.

Växthusets väggar och tak består oftast av antingen glas eller polykarbonatskivor, även kallat isolerplast. Glas är vackert och växterna syns bra utifrån. Det släpper också igenom ljuset bra. Tyvärr har glas nackdelen att det spricker lätt. Polykarbonatskivorna isolerar bättre och är slagtåliga. Nackdelen med dem är att växterna inte syns så bra utifrån och att det lätt ger känslan av duschkabin. Behovet att skugga växthuset vid stark sol minskar dock. Ett tredje alternativ att klä väggar och tak med är UV-beständig byggplast. Det är billigt och lätt att bygga med och nitas enkelt fast på en stomme av trä.

Den vanligaste formen för ett växthus är rektangulärt, med ett spetsigt tak. Ett alternativ till ett rektangulärt växthus är runt, eller rättare sagt åttakantigt. Ett sådant växthus visar upp växterna på ett fint sätt. Det kan också användas som lusthus. Ett tredje alternativ är att bygga växthuset mot en vägg. Väggen lagrar värme men odlingarna får då bara ljus från ett håll.

Gemensamt för alla växthus är behovet av ventilation. Ventilationsluckorna bör ha en storlek som motsvarar minst 1/10 av golvets yta. Det kan bli mycket varmt i ett växthus och när det är över 30°C så trivs inte växterna så bra. För att slippa passa växthuset och ventilera manuellt är automatiska fönsteröppnare en god investering.

För att klimatet i ett växthus ska bli så jämnt som möjligt bör det inte vara mindre är 10 kvm. En god takhöjd på 2-3 meter så att både växter och människor kan sträcka på sig behövs också. Bygg gärna ett större växthus än du tror att du behöver, eftersom ett litet växthus snabbt blir för trångt.

Det finns en mängd olika typer av växthus på marknaden. Ibland ingår grunden i priset, ibland inte. Den som är händig kan bygga sitt växthus av begagnade fönster. Sådana kan ofta fås gratis. Håll utkik på annonssajter och dagspress.

Om ditt växthus blir mindre är 15 kvm behöver du inte bygglov. Om du däremot redan har byggnader på tomten utöver boningshuset, tänker bygga närmare tomtgränsen än 4,5 meter eller mot en befintlig byggnad så bör du kontrollera med din kommun om vad som gäller.

Det är praktiskt med indraget vatten och elektricitet i växthuset. Du får dra in vattnet själv men för att dra in elekticitet måste du låta en behörig elektriker utföra jobbet.

Boktips

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Anpassad sökning
Gratis e-bok
bokomslag 59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av.
Klicka här
annonser nedan  
 

Konsten att hitta en bra och prisvärd hantverkare. Gratis. HantverkarGuiden.se