odlablommor
Odlingstips - Växtfakta - Inspiration
shadow
Dela |

Vad är det här?
Nyhetsbrev

Du som älskar trädgård och odling får mer inspirerande och lärorika tips i vårt nyhetsbrev. Prenumerationen är gratis.

 

Som välkomstgåva får du e-boken "59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av".

 

Fyll i dina uppgifter nedan och klicka på "starta prenumeration".

 
E-postadress
Repetera din e-postadress
Jag vill ha nyhetsbrevet i:
Text HTML
FörnamnAvsluta nyhetsbrev

Powered by PHPlist2.10.5, © tincan ltd

 
Meny
Du är här:
Första sidan-> Rosor-> Beskärning av rosor

Beskärning av rosor

Måste man beskära rosor? Rosorna överlever även om man inte beskär dem men det en klar fördel att beskära dem varje år. De blir vackrare, friskare och blommar bättre. Ibland kan en det räcka med att bara putsa dem lite.

Den bästa tiden att beskära rosor är precis när björkarna börjar grönska. (Man brukar säga att björkarna har "musöron" när det är beskärningstid för rosor.) Då är risken för starkare frost över och rosen har inte hunnit spendera så mycket kraft på ny tillväxt. Den kraft som rosen har behövs under säsongen för att tillväxten och blomningen ska bli bra. I södra sverige kan man beskära något tidigare.

Rosor som planteras på våren beskärs direkt efter planteringen. Vid senare plantering beskär man följande vår.

Beskärningen är lite olika beroende på vad det är för ros som ska beskäras. En gemensam nämnare är dock att allt som är klent, sjukt eller dött alltid tas bort. Frisk ved är vit inuti, det döda är brunt. Använd en bra sekatör som gör rena klipp och inte trasar sönder grenarna. Precis som vid annan beskärning beskär man precis ovanför ett blad eller nod, inte för nära och inte heller så långt bort att det blir en tapp.

Klas- och storblommiga rabattrosor klipper man ner ganska hårt, ungefär till ca 10-15 cm ovan jorden vid första beskärningen efter planteringen. Följande år beskär man också hårt, till ca 20 cm över marken. Storblommiga rosor som har färre och kraftigare skott beskärs lite lättare vartannat år. Då är en höjd på ca 30 cm lagom.

Remonterande buskrosor som blommar på årsskott ska inte beskäras så hårt. En lagom höjd att beskära dessa på är ungefär 50-70 cm. Om busken börjar bli väldigt tät kan man ta bort några av de äldre grenarna. Första året kan de beskäras lika hårt som rabattrosorna men det är inte nödvändigt.

De flesta gammeldags rosorna och många vildrosor som är engångsblommande beskärs bara genom att gamla förgrenade skott gallras bort vid behov. Fjolårets långa skott toppas lite för att få fler blommor. Grenar som dött tas givetvis också bort. Första året beskär man bara lätt genom att korta in enstaka långa grenar och eventuellt ta bort svaga skott.

När det gäller beskärning av klätterrosor så gallrar man bort de allra äldsta grenarna nere vid marken. Det gäller både de remonterande och de engångsblommande klätterrosorna. Enklast är om man tar bort sådana grenar bit för bit eftersom det kan vara svårt att få bort hela på en gång. Korta av nya skott en bit. Beskärningen av klätterrosor första året består bara i att korta in enstaka långa skott och ta bort svaga skott.

Ibland händer det att förädlade rosor får vildskott. Det betyder att skott växer ut från grundstammen. Dessa skott skiljer sig från den ädla delen av rosen och för att inte vildskottet ska ta över helt måste den bort. För att få bort den får man gräva sig ner till punkten där skotten växer ut och sedan ta bort den. Lämna inte kvar några stumpar av vildskottet.

Sommarbeskärning
På klasblommande rosor, storblommiga rosor och remonterande busk- och klätterrosor är det bra om man klipper bort blommor som blommat över plus de närmaste 2-3 bladen. Då växer det ut nya skott som kan blomma senare på säsongen. De rosor som bildar nypon kan man låta bli att sommarbeskära. Nyponen blir fina att titta på under hösten och vintern.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Anpassad sökning
Gratis e-bok
bokomslag 59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av.
Klicka här
annonser nedan  
 

Konsten att hitta en bra och prisvärd hantverkare. Gratis. HantverkarGuiden.se