odlablommor
Odlingstips - Växtfakta - Inspiration
shadow
Dela |

Vad är det här?
Nyhetsbrev

Du som älskar trädgård och odling får mer inspirerande och lärorika tips i vårt nyhetsbrev. Prenumerationen är gratis.

 

Som välkomstgåva får du e-boken "59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av".

 

Fyll i dina uppgifter nedan och klicka på "starta prenumeration".

 
E-postadress
Repetera din e-postadress
Jag vill ha nyhetsbrevet i:
Text HTML
FörnamnAvsluta nyhetsbrev

Powered by PHPlist2.10.5, © tincan ltd

 
Meny
Du är här:
Första sidan-> Inspiration och trädgårdsideér-> Balkongodling - odla blommor utan trädgård!

Balkongodling - odla blommor utan trädgård!

Om du inte har någom trädgård att odla i, så behöver du inte misströsta för det. Det finns en hel del växter som man kan odla på balkongen, inte bara typiska sommarblommor som tagetes, pelargoner och sånt. Det är faktiskt fullt möjligt att odla perenner, små buskar, små träd och klätterväxter på en balkong.

Växter som odlas i krukor och olika lådor har ett begränsat utrymme för sina rötter. Detta begränsade utrymme ställer krav på jorden i krukan/lådan. Billig jord, typ 5 säckar för en hundring, är inte mödan värd att släpa hem. Risken är stor att växterna inte kommer att trivas i den. Jorden du köper ska vara avsedd för odling i urnor, lådor, krukor o.d. En bra jord ska vara lucker, näringsrik och klara av att lagra vatten.

Krukorna/ lådorna du använder för att odla dina växter i bör vara så stora som möjligt. Detta ger rötterna plats att breda ut sig samtidigt som jorden inte torkar ut lika fort som i ett litet kärl. Det är viktigt att odlingskärlen har någon form av dränering (hål i botten eller i sidan) så att växterna inte dränks vid skyfall.

Om du använder lådor av trä kan man klä insidan med plast för att inte lådan ska ruttna. Glöm inte dräneringen.

Växter i kruka behöver regelbunden vattning eftersom rötterna inte kan växa iväg och söka vatten någon annanstans. Det kan behövas vattning varje dag och i extrema fall t.o.m. två gånger om dagen. Om du är lite glömsk av dig eller av andra skäl vill underlätta vattningen, kan du anlägga ett självbevattnande system. Ett sätt är att göra en sk. "vattensäng". Då bottnar du odlingskärlet med plast. Sedan lägger du ner ett dräneringsrör. Låt ena änden sticka upp över kanten för det är den du vattnar i sedan. Fyll på med lecakulor (ca 10 cm) och lägg jord ovanpå. Lägg gärna odlingsväv eller liknande över lecakulorna så att de hålls separerade från jorden. När du planterar om kan du nämligen återanvända lecakulorna. Dräneringen ordnas lämpligen genom att göra ett hål i sidan av kärlet, precis ovanför vattenmagasinet (lecakulorna).

Ett annat sätt att vattna automatiskt är att gräva ner sk. "svettslang". Den har tusentals hål som vattnet sipprar ut genom. Svettslangen kan förses med klockstyrd automatik.

Övervintring av fleråriga växter på en balkong kan vara lite vanskligt, men visst går det! Växter som bor i en kruka är mer utsatta för frostens påverkan än växter på friland. Därför kan man med fördel välja att odla växter som tål ett tuffare klimat än man egentligen har där man bor.

För att skydda växterna över vintern sveper du in dem i något isolerande material, t.ex. frigolit, halm, torra löv, gamla täcken eller vad du nu råkar ha till hands. Glöm inte att isolera även under kärlen. Vira plast/presenning runt om för att skydda växterna mot väta, men lämna en lite öppning överst så att de kan andas. Om det blir helt tätt kan de ruttna och dö. Ställ sedan växterna så nära väggen som möjligt.

Boktips för dig som är intresserad av balkongodling och vill lära dig mer:

bokomslag
Växter för balkong & uterum : blommande växter, grönsaker, sydfrukter, kryddor, inredningstips
Av: Åke Truedsson, Gunnel Carlson

Sällan har väl uteplatsen varit så aktuell som nu - det har blivit inne att vara ute! Gunnel Carlson välkänd från TV:s "Gröna rum" ger sina bästa året-runt-tips för din balkong/ditt uterum. Eva Braun ger praktiska tips på inredning av den lilla balkongen alternativt det större uterummet. Världens godaste tomater kan du odla själv med hjälp av Åke Truedsson, välkänd från TV:s "Gröna Rum". Han är också expert på goda sydfrukter som persikor, aprikoser, kiwi, vindruvor, passionsfrukter, fikon, pittahaya m fl. Läs mer...

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Anpassad sökning
Gratis e-bok
bokomslag 59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av.
Klicka här
annonser nedan  
 

Konsten att hitta en bra och prisvärd hantverkare. Gratis. HantverkarGuiden.se